Voordat je gaat zoeken moet je de volgende dingen voor je zelf duidelijk hebben:
- Waar wil ik stage lopen? Bij een groot of een klein bedrijf, of bij een instelling van de Europese Unie?
- Wat voor ervaringen wil ik opdoen tijdens mijn stage?
- Hoe lang wil ik stage lopen?
We gaan nu eerst in op hoe jijzelf een stage plek kunt vinden, daarna hoe dat via een bemiddelingsorganisatie kan en via derden.
Zelf zoeken
Als je besluit zelf op zoek te gaan naar je stage dan geld, hoe sneller je begint hoe beter. Dit gaat namelijk veel tijd en moeite kosten! Kijk niet op als je er een jaar mee bezig bent om het juiste stagebedrijf te vinden voor je buitenlandse stage, de contacten te leggen en het stagecontract helemaal rond te hebben.
Hieronder wat tips van de experts:
Stage binnen een multinational
Een stage bij een multinational kan je op verschillende manieren zoeken. Multinationals zoals Shell, ING en Unilever hebben vaak een apart stagebureau. Via dit stagebureau kan je stages verkrijgen binnen de internationale vestigingen. Kijk ook eens op de werkenbij sites van deze ondernemingen. We dienen hierbij op te merken dat veel mensen op deze manier zoeken en zij dus vele aanmeldingen krijgen. Om deze reden is de selectie zeer streng en het aantal plaatsen dat te vergeven is beperkt. Een ander nadeel dat hierbij komt is dat het bedrijf vaak beslist waar jij je stage gaat doen en wat voor opdracht je zal uitvoeren. Lijkt dit je toch een goed idee? Zoek dan op de websites van bedrijven die jouw interesse wekken. Google ook eens naar het bedrijf en stage buitenland, vaak kom je dan al wat verder.
Stage binnen een klein bedrijf
Als jouw voorkeur uitgaat naar een stage binnen een kleiner bedrijf dan moet je vaak zelf uit zien te vinden wie je daar het beste voor kan benaderen. Als er op de website geen vacatures vacant zijn dan kun je altijd beter eerst even bellen of ze aan internationale stages doen, zo ja stuur dan een sollicitatiebrief. Onze ervaring is dat open sollicitatiebrieven zonder eerst te bellen verspilling van je tijd is. Bedenk voor je een belletje pleegt wel alvast wat jij het bedrijf kan bieden zodat je daar tijdens het telefoongesprek en in je sollicitatiebrief naar kan verwijzen. Zo kan je soms je eigen stageplek creĆ«ren. Onze ervaring is dat veel bedrijven dit interessant vinden omdat zij op deze manier hoogwaardige kennis relatief goedkoop in huis kunnen halen, daarnaast kan een student vaak een onderzoek uitvoeren waar zij zelf niet aan toekomen. Kijk ook eens op de website van de Nederlandse ambassade van het land waar je stage wilt gaan lopen, vooral voor ontwikkelingslanden is dit interessant. Je kan zo zien met welke ondernemingen de ambassade samenwerkt en op die manier een bedrijf zoeken waar je meer kans maakt. Ook kan je op de website van de economische voorlichtingsdienst informatie vinden over buitenlandse kamers van koophandel, bij die buitenlandse kvk’s kun je informeren of een bedrijf wat je op het oog hebt een goede reputatie heeft. Even googlen is natuurlijk ook altijd nuttig.
Stage in een ontwikkelingsland
Wil je in je stage ook nog eens een positieve bijdrage leveren aan de rest van de wereld? Denk dan eens aan een stage in een ontwikkelingsland. Er zijn verschillende organisaties te vinden op internet die dit aanbieden. Ook kun je altijd even kijken op sites van goede doelen, die bieden ook vaak stageplaatsen aan. Ook organisaties als JoHo, Terre des Hommes en Xplore doen hieraan.
Stageplaats zoeken via derden
Als je zelf geen zin hebt om je stage te regelen, of te weinig tijd hebt om zelf een stage te zoeken kun je hiervoor een stagebemiddelingsbureau of je school inschakelen.
Stageplaats via onderwijsinstelling
Via je onderwijsinstelling is vaak een eenvoudige en snelle methode. Zo weten wij uit ervaring dat de universiteit van tilburg, universiteit van maastricht, universiteit van Amsterdam en de Avans hogeschool een dergelijke mogelijkheid bieden. Vast en zeker is die ook bij jouw instelling beschikbaar. Deze manier van zoeken is ook uitermate handig om zeker te weten dat je alles goed hebt voorbereid. Zie hier ook onze pagina over waar je alles over de voorbereiding van je stage kunt lezen. Voor deze methode van zoeken adviseren we jou om even bij het international office of de stagecoƶrdinator van je opleiding langs te gaan.
Stagebemiddelingsbureaus
Een andere methode is om gebruik te maken van stagebemiddelingsbureaus. Veel bureaus bieden meer diensten dan alleen het regelen van een stageplaats. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het schrijven van een brief, het zoeken van huisvesting en bieden trainingen. Daarnaast hebben een aantal bureaus mensen ter plaatse in de landen die jou op locatie kunnen begeleiden en ondersteunen. Wij dienen echter op te merken dat dit wel de meest dure methode is, want bovenop de kosten die je normaal maakt moet je ook rekening houden met bemiddelingskosten die heel hoog kunnen oplopen! Informeer daarom altijd goed naar de kosten voor je in zee gaat met een bureau voor bemiddeling van jouw buitenlandse stage. Op de website van Nuffic kun je een overzicht downloaden van alle bekende bemiddelingsorganisaties voor stages.